Dejte si pozor na potraviny spálené mrazem. Optimální doba pro uchovávání jídla v mrazáku

                   

Spousta lidí zamrazuje potraviny v domnění, že vydrží neomezenou dobu. Znamená to tedy, že syrové kuře, které koupíme již zmrazené, může chutnat stejně za tři týdny jako za rok? Ne. Možná vám po roce jeho konzumace neublíží, ale rozhodně se změní jeho chuť i struktura. Klíčem k tomu, abyste si pochutnali a zároveň neplýtvali jídlem, je vědět, kdy začne mražené jídlo ztrácet svou kvalitu. Je tedy dobré všechny potraviny označit, než je vložíte do mrazáku, a dodržovat obecné pokyny a doporučení.

Syrové maso

  • Mleté hovězí, krůtí, telecí, vepřové a jehněčí maso – zpracujte do 3 – 4 měsíců
  • Steaky, kotlety a pečeně – můžete zamrazit na 6 – 12 měsíců, nejlépe průběžně od 4. měsíce kontrolujte, zdali není maso spálené od mrazu
  • Drůbež – vcelku si může udržet svou kvalitu až rok v mrazáku, drůbež na kousky je lepší zpracovat do 9 měsíců
  • Ryby – pro optimální kvalitu by se tučné ryby měly konzumovat do 2 – 3 měsíců

Ovoce a zelenina

Většinu zeleniny a ovoce kromě citrusových plodů můžete nechat v mrazáku asi na 8 – 12 měsíců. Zelenině prospěje, když před zmrazením trochu zbledne, což můžete udělat krátce ve vroucí vodě. Zastavíte tak proces enzymu, který ovlivňuje hladinu živin a vzhled zeleniny.

Polévky a dušené maso

Pokud jste uvařili velké množství polévky, kterou nejste schopni ihned sníst, nevyhazujte ji. V mrazáku si udrží svou kvalitu po dobu 2 – 3 měsíců.

Známky popálení od mrazu

Některé potraviny, které jsou v mrazáku příliš dlouho, mohou vykazovat známky popálení od mrazu. Zejména drůbež je na tento stav náchylná. Popálení potravin nastane, když jídlo ztratí molekuly vody, které utvoří ledové krystalky. Většinou se tak děje v zadní části mrazáku.

Jak zabránit popálení od mrazu

V první řadě zkontrolujte, zdali je teplota mrazáku přesná – měla se pohybovat okolo mínus 17 stupni, aby jídlo bylo v bezpečí. Uchovávejte potraviny v pevných obalech, aby zůstaly vlhké a chráněné před kyslíkem. Používejte mrazicí tašky, sáčky nebo nádoby. Nepřetěžujte mrazák, vložte pouze takové množství, které zamrzne do 24 hodin. Předtím potraviny, pokud je to možné, vakuujte, nebo z obalu vytáhněte co nejvíce vzduchu. Označte je datem zmrazení. Co se pak týká rozmrazování, nechte jídlo přes noc v lednici. Necháte-li ho při pokojové teplotě, podporujete růst mikroorganismů.

Obrázky: Freepik, Zdroj: Treehugger.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Martina Motlová

Zobrazit další články