Pokud umýváte syrové kuřecí maso před tepelnou přípravou, dejte si pozor. Může vám hrozit nebezpečí

Než se dostanete k tepelné úpravě kuřecího masa, je třeba ho pořádně umýt, abyste ho zbavili veškerých možných bakterií a parazitů. Samotné omytí vám ale může velmi ublížit.

                   

Většina lidí je zvyklá před pečením, nebo vařením kuřete umýt syrové maso pod tekoucí vodou a osušit ho. Takto očištěné maso potom člověk připravuje dále tak, jak je je zvyklý s vědomím, že se zbavil všech možných nežádoucích mikrobů a organismů. Málokdo ale ví, že při takovémto omýváním masa a následným krájením, může nebezpečí číhat ještě i jinde, než na samotném kuřeti. O jaké nebezpečí se jedná a se mu tedy vyvarovat?

Nebezpečí jménem kampylobakterióza

Konzumací špatně tepelně upraveného kuřecího masa může člověka postihnout těžké průjmové onemocnění zvané kampylobakterióza. Tuto nemoc způsobují nejčastěji bakterie rodu Campylobacter, které se běžně vyskytují ve střevech domácích zvířat, především drůbeže a skotu. V jejich zažívacím traktu nezpůsobují tyto bakterie žádné potíže, jakmile se ale dostanou do lidského těla, je zle. 

Mezi nejčastější příznaky kampylobakteriózy patří silný průjem, ve kterém se objevuje krev a hlen. Dale se objevuje nevolnost, silné bolesti a křeče břicha a může být přítomna i horečka a bolest hlavy. V některých závažných případech je nutná hospitalizace, to platí především u dětí, kde je možný rychlý nástup dehydratace. Akutní příznaky se objevují přibližně 2-7 dní, ale ve stolici může být bakterie přítomna ještě 6 týdnu od uzdravení.

i

Správný postup

Campylobakterie se dají úplně zničit pouze dostatečnou tepelnou úpravou masa. Je tedy třeba dát si pozor, aby bylo kuřecí maso dostatečně upečeno, důslední bychom měli být především u grilování. Tyto bakterie jsou schopné přežit i nízké teploty v ledničce, takže musí být maso uskladněno samostatně, ničeho by se nemělo dotýkat.

Co se týká manipulace s masem, tam je nutné dávat si pozor na to, jak používáme nože a prkénka. Ta musí přijít do kontaktu pouze s masem. Je absolutně nevhodné krájet stejným nožem maso a poté například zeleninu, aniž bychom nůž mezitím umyli. To samé platí i pro kuchyňské prkénko. Bakterie totiž mohou ulpět na těchto pomůckách a přenášet se dále na jiné potraviny.

V přiloženém videu se podívejte, jak nebezpečné může být samotné umývání kuřete. Nežádoucí mikroorganismy se totiž mohou pomocí vody uchytit na jakékoli věci, která je v blízkosti. Nevhodnou hygienou tedy dále hrozí jejich šíření. Maso bychom měli umývat pod nižším proudem, aby nedocházelo ke stříkání vody všude kolem. Také je nutné umýt si ruce teplou vodou a mýdlem po každé manipulaci se syrovým masem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články