Jako malý se každý těšil, až bude moct vařit. Jako dospělý už ale člověk vařit nechce, nebaví ho to. Z toho důvodu jsou zde lidi, kteří si to snaží ulehčit.
Kdo by neměl rád palačinky. Buď ráno, teplé s džemem a hrnkem mléka nebo po obědě jako dezert se zmrzlinou, šlehačkou a polité čokoládou. Nebo mohou být i naslano plněné sýrem a šunkou, to už záleží na každém jedinci, čemu dá přednost. Obvykle se stává, že je těsta nakonec málo a musí se značná část ještě dodělat. Ale pokud žijete v domácnosti, kde těsto naopak zůstává, i když ho děláte s každou přípravou stále méně a méně, tento trik je přímo pro vás. Už žádné zbylé těsto v míse v lednici, které je nakonec husté a se škraloupem nahoře.
Připraveno během pár minut
Dalo by se říct, že je to vychytávka za všechny prachy, jelikož všechny potřebné pomůcky máte doma. Nemusíte se bát, nebudete potřebovat žádné nádobí, s tím už je konec. Žádná mísa a ruční šlehač či mixér, žádná naběračka, pouze pánev. Pokud máte speciální stroj na palačinky, můžete použít i ten, to už je jen zcela na vás. Dalším benefitem je samozřejmě i možnost skladování hotového těsta v lednici, protože se vám nevytvoří škraloup, tudíž si uděláte těsto večer a ráno začnete pouze smažit. Kdo by totiž ráno ztrácel čas přípravou těsta na palačinky.
A teď už je na řadě ten fígl. Plastová láhev. Ano, správně, všechny suroviny pomocí trychtýře nasypete, potažmo nalejete, do lahve od minerálky, zavíčkujete a pořádně protřepete. V tom je celá věda. Proto je tak jednoduché hotové těsto skladovat v lednici, jednoduše láhev zašroubujete. Jakmile přijde čas smažení, už jen stačí dát na rozpálenou pánev trochu oleje a těsto, o konzistenci, jakou máte rádi, na ní nalejete. Jak hrubá či naopak tenká palačinka bude, už je jen a pouze na vás. Pak už jen je na pánvi otočit, sejmout a dělat další.
Recept jako z Francie
Na palačinkách jako z Francie, nebo z filmu, kde je každý jí v nějaké luxusní kavárně, není třeba hledat nic složitého či světoborného. Francouzi mají pro ně krásný název, crêpe. Zní extrémně složitě, nejspíš proto, že je to francouzský název, ale jejich příprava je naprosto banální. V jednoduchosti je krása, což je vlastně i jedno z francouzských hesel, v těstě není žádná speciální ingredience, kterou byste museli pracně shánět.
Ingredience
- hrnek hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 vejce
- sklenice mléka
Aby se dostalo krémovité konzistence, je dobré nejdříve smíchat suché ingredience a až potom ty mokré. Po řádném zamíchání nechte těsto zhruba pět minut odstát a až potom začněte smažit. Palačinky dělejte co možná nejtenčí. Protože přesně tak to dělají Francouzi.