Domácí způsoby bezpečné výroby kyseliny hyaluronové

Mezi největší přínosy kyseliny hyaluronové, kterou lze tělu i dodávat, je zvyšování hydratace a tím i pružnosti chrupavek, kůže a tkání. Pokud jde o využití hyaluronanu, v medicíně se využívá v mnoha oborech, například v očním lékařství, ortopedii a reprodukční medicíně. Hyaluronan je také součástí řady kosmetických přípravků a doplňků stravy, kdy blahodárně působí zejména na kvalitu kůže, klouby a šlachy.

Věděli jste však, že si kyselinu hyaluronovou můžete připravit i doma, aniž byste museli investovat finanční prostředky do koupě již hotových doplňků stravy? Doma připravený hyaluronan je navíc čistě přírodní.

Způsob č. 1, telecí morkové kosti

Nejlépe je objednat již očištěné telecí morkové kosti přímo od řezníka. Pokud máte tu možnost, požádejte ho, ať vám je naseká na menší kousky. Vezměte si vhodný hrnec, vložte do něj kousky kostí, podlijte je vodou a když voda zavaří, přidejte také přiměřené množství soli.

Kosti vařte na mírném plameni po dobu 8 hodin a hrnec průběžně kontrolujte, aby se voda nevyvařila. V případě potřeby vodu vždy doplňte. Po uplynutí této doby vývar přeceďte a nechte jej vychladnout. Skladujte jej v ledničce v uzavřené nádobě a užívejte denně jednu sklenici.

Způsob č. 2, vaječné skořápky

Rozbijte vejce a žloutky a bílky poté využijte pro přípravu vaječných pokrmů. Skořápky otočte, rozložte je v této poloze na papír a nechte je stát přes noc, aby se zbavily zbytků tekutin. V hrnci přiveďte vodu k varu, vložte do ní skořápky a vařte je přibližně po dobu 10 minut, čímž dojde k jejich sterilizaci.

Poté vodu slejte a skořápky nechejte dobře proschnout. Nakonec je rozdrťte, abyste z nich získali prášek. Ten se užívá tak, že polévkovou lžíci tohoto prášku přidáte do sklenice z poloviny naplněné vývarem.

Obrázky: Freepik

Další příspěvky

Předchozí příspěvek Následující příspěvek