Kyselé okurky, kysané zelí, domácí rajčatový protlak, olivy, broskvový kompot nebo marmeláda. Jak se dostat k vytouženému obsahu, když nechce povolit víčko na závit? Takové chvíle jsou doslova k vzteku a většina lidí se snaží zdolat víčko pomocí hrubé síly. Je to naprosto zbytečné. Každou sklenici lze otevřít mnohem rychleji pomocí snadných triků. A věřte, že síla k tomu nebude vůbec potřeba.
Hrubá síla a nůž? Hrozí úraz
Co dělat tváří v tvář nedobytné sklenici, kterou chcete otevřít? Pomocí ještě většího tahu a hrubé síly nebo za pomocí nože? Přesně tyto metody nejsou účinné, navíc mohou skončit zraněním. Při pevném úchopu sklenice a hrubého tlaku na víčko může dojít k roztříštění skla a sevření střepů rukou s možnými následky v podobě pořezání dlaně a prstů. Obdobně není dobré používat kuchyňský nůž pro násilné sundavání víčka, ani tento způsob není cesta, jak se dostat k vytouženému obsahu. Raději proto vyzkoušejte osvědčené rady, které znaly už naše babičky.
Otevření pomocí utěrky
Sklenici nelze pořádně chytit, protože prokluzuje? Zkuste víčko omotat kuchyňskou utěrkou a poté otevřít.
Za pomoci potravinové folie
Další možností je omotat víčko potravinovou folií a zkusit otevřít jemným tahem.
S pomocí gumových rukavic
Nepomáhá utěrka ani potravinová folie? Vyzkoušejte chytit sklenici rukama v gumových rukavicích na úklid a opět vyzkoušejte pootočením otevřít.
Oklepání okrajů
Další metodou, jak otevřít dobře zakonzervované sklenice, je vzít dřevěnou vařečku a poklepat víčko po okrajích. Vždy klepněte opatrně do víčka na boku a pootočte, postupujte takto po celém obvodu. Víčko by mělo povolit.
Poklepání středu
Nepomohlo uvolnění tlaku na krajích, vyzkoušejte klepnout několikrát opatrně do středu víčka pomocí polévkové lžíce.
Pomocí horké vody
I další radu znaly již naše babičky. Pro uvolnění víčka ze zavařovačky stačí postavit sklenici do dřezu a polít vršek víčka horkou vodou. Voda nesmí být vařící, aby nedošlo k prasknutí skla. Víčko povolí asi po 30 vteřinách.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Livinghomegrown