Naši prarodiče je denně konzumovali, protože věděli, že zabraňují ateroskleróze a normalizují krevní tlak

Často si nakupujeme nejrůznější léky z lékáren, za které utrácíme nesmyslné peníze. Přitom se nám doma povalují potraviny, které jsou naprostým životabudičem.

Jáhly v misce a na lžíci i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jáhly nejsou zrovna nejoblíbenější potravinou, za to však patří mezi ty, které mají rozhodně co nabídnout. To si moc dobře uvědomovali už naše prarodiče a právě proto je častokrát konzumovali každý den. V dnešní době nepatří v Česku mezi oblíbenou potravinou, například ale v Asii nebo Africe je stále základní potravinou. A není to žádná náhoda. Fyziologické účinky těchto malých kuliček jsou úžasné díky množství minerálů, stopových prvků a vitamínů, které obsahují. 

Jáhly jako životabudič

Jáhly byly hlavní potravinou Číňanů už před více než 10 000 lety, tedy dříve, než Čína vůbec poznala rýži. 100 gramů obsahuje celkem 550 mg kyseliny křemičité, což je sloučenina křemíku, hraje důležitou roli při tvorbě kostí a zvyšuje pružnost a odolnost našich pojivových tkání. Kromě toho tato obilnina obsahuje i spoustu dalších minerálů: železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek. A mohli bychom pokračovat dále.

Blahodárné účinky

Jáhly jsou lehce stravitelnou potravinou, kterou mohou konzumovat i lidé s citlivostí na lepek. Mají perfektní účinky na pleť – zařídí hladkou pokožku, dokonce posílí i vlasy a dodá jim dávno ztracený lesk. Protože kyselina křemičitá zvyšuje elasticitu tkání, vyplatí se jejich konzumace hlavně těm, kteří trpí některým z následujících onemocnění: 

  • slabost pojivové tkáně,
  • křečové žíly,
  • hemoroidy,
  • poranění plotének,
  • problémy s držením těla,
  • poruchy prokrvení,
  • závratě,
  • únava,
  • ekzémy,
  • poranění kloubů,
  • artritida a alergických potíže.
jáhlová kaše k snídani iZdroj fotografie: Depositphotos

Zázrak jménem kyselina křemičitá

Kyselina křemičitá spolu s fluorem zajišťuje zdravé zuby a pevné nehty. – díky vysokému obsahu vitamínů B působí mimořádně příznivě na nervový systém. Díky vysokému obsahu železa (10 dkg obsahuje 6,8 mg železa) může být konzumace jáhel účinná při anémii z nedostatku železa – díky kyselině křemičité hojné v jáhlách zabraňuje ateroskleróze a obnovuje elasticitu poškozených cév, tím zlepšuje zásobování krví a normalizuje vysoký krevní tlak. Kyselina křemičitá zároveň zastavuje další kalcifikaci cév. Tak co, stojí vám to za jejich zařazení do vašeho jídelníčku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Jáchym

Zobrazit další články