Lidé je považují za nepříjemnost, ale přitom jsou součástí každodenního života nás všech. Řeč je o střevních plynech.
Nepochybně byl každý z vás v životě v situaci, kdy uvolňování plynů bylo extrémně nevhodné, a tak se je snažil všemožnými způsoby zastavit. Ačkoli to není téma, o kterém by se mělo diskutovat při jídle, stojí za to objasnit některé otázky.
Jak nepříjemné plyny vznikají
Akumulace plynů ve střevech vede ke zvýšení tlaku a nadýmání, což způsobuje velké nepohodlí. Některé z nich jsou absorbovány do oběhového systému a vylučovány výdechem. Ale notoricky známé zadržování plynů může vést k nadměrnému tlaku a tím vzniká nekontrolované uvolňování.
Když trávíme potravu, část obsahu potravy se posouvá dále. V tlustém střevě je střevní bakterie rozkládají fermentací, což je jiný název pro kvašení. V tomto procesu se uvolňují plyny a mastné kyseliny. Některé z těchto „produktů“ jsou absorbovány střevními stěnami a vydechovány, zatímco některé uniknou konečníkem.
Jaké množství plynů je denně vylučováno
Na toto téma bylo už uděláno mnoho výzkumů. V jednom z nich dokonce dobrovolníci nosili rektální katetr, aby otestovali množství plynů vylučovaných během dne. Výzkum stanovil v průměru 705 mililitrů plynu denně (od 476 ml do 1490 ml na osobu). V uvolněném plynu byl nejvíce obsažen vodík (361 ml) a oxid uhličitý (62 ml). Pouze tři lidé „vytvářeli“ metan (od 3 do 120 ml). Zbývající plyny, ve kterých převládal dusík, byly asi 213 ml.
Muži a ženy produkovali velmi podobné množství střevního plynu a jejich množství se výrazně zvýšilo hodinu po jídle. Zajímavé je, že prdy, uvolněné během spánku, byly dvakrát rychlejší než ty, které se uvolňovaly během dne.
„Zdravé“ prdy nesmrdí
Ačkoli se toto téma zdá pro mnohé nepříjemné, není čeho se obávat. I když vám ve společnosti něco „unikne“, nemusí to hned znamenat katastrofu. Normální zdravé větry totiž nijak nezapáchají. O nepříjemný odér se mohou postarat některé potraviny, ale třeba i léky nebo nemoc. Může to být důsledek nedostatečné konzumace vlákniny, špatného pitného režimu a hojného pití sycených nápojů. Opravdu nevábný zápach často způsobují nápoje či potraviny s umělými sladidly.
Zápach sirovodíku může způsobit konzumace brokolice, kapusty či hroznového vína, některá střeva tak reagují na sušené ovoce, ořechy nebo některé druhy sýrů. Nejvíce „toxické“ plyny jsou ale po konzumaci většího množství špatně stravitelných potravin a to zejména umělých sacharidů. Takže, když si budete dávat pozor na to, co jíte, neměli byste mít problém.