Jak osvěžit staré pečivo. Vyzkoušejte trik s vodou a troubou

                   

Návštěva je za dveřmi a vy si v tu chvíli uvědomíte, že veškeré občerstvení, které jste připravili ztrácí svůj půvab bez čerstvého, křupavého pečiva. Možná nějaké zásoby máte, ale v chlebníku jsou již pár dní staré bagety a zbytek se ještě válí v mrazáku. Takže co teď? Není třeba dalších obav, protože existuje skvělý trik, jak vše napravit. Staršímu pečivu můžete dodat křupavost, jako kdybyste si jej zrovna přinesli z pekárny.

Proč pečivo tvrdne?

Smutným faktem je, že pečivo neudrží svou křehkost příliš dlouho. Tento proces začíná asi 6 hodin po vychladnutí a vyjmutí z trouby. Je to způsobeno odpařováním vody a pečivo se časem vysuší. Nakonec skončíme s tvrdým pečivem, které je prakticky nemožné konzumovat, aniž bychom v něm nechali zub.

Kromě toho pečivo tvrdne v závislosti na jeho typu a složení. Výsledkem je, že bagety, které jsou slabší než silný chléb, rychleji vysychají. Vlhkost navíc lépe chrání žitné, kváskové nebo celozrnné pečivo.

Jak oživit staré pečivo?

Vezměte ztvrdlou bagetu a rychle ji vložte pod tekoucí vodu. Dejte si pozor, aby se voda dostala pouze na kůrku, pečivo by nemělo být zcela namočené. Poté bagetu vložte do trouby na 180 stupňů a pečte cca 10 minut. Díky páře vytvořené teplem a vlhkostí okamžitě vznikne křupavá kůrka s měkkým vnitřkem.

Alternativou je vložení misky s vodou do trouby. Zahřejte opět na 180 stupňů a vložte pečivo. Tentokrát jej nenamáčejte předem. Odpařovaní dodá pečivu opětovnou čerstvost. Pamatujte ale na to, že v obou případech musí být pečivo okamžitě snědeno.

Nyní se ještě podíváme na to, jak pečivo skladovat, aby nám vydrželo co nejdéle čerstvé.

Uchovávejte pečivo v mrazáku

V lednici nebo v mrazáku může pečivo značně prodloužit svou trvanlivost. Za tímto účelem jej vložte do plastového sáčku přizpůsobeného jeho tvaru a vložte do lednice. Pokud se rozhodnete pro mrazák, vyberte vhodnou tašku s dobrým uzavíráním. Musíte zajistit, aby uvnitř nebyl žádný vzduch. Chcete-li následně pečivo rozmrazit, předehřejte troubu na 200 stupňů a vložte pečivo na několik minut dovnitř. Rozhodně se vyvarujte mikrovlnné troubě, která má tendenci podporovat tvrdnutí pečiva.

 

Zabalte pečivo do utěrky

Při skladování pečiva vstupuje do hry několik faktorů – vlhkost v místnosti, úroveň světla a teplota. Proto se doporučuje uchovávat pečivo v místnosti, kde je okolní teplota mezi 14 a 18 stupni. Můžete jej také zabalit do čistého ručníku a uložit do chlebníku.

Vložte k pečivu polovinu jablka

Pokud chcete předejít vysychání pečiva, přidejte do chlebníku polovinu jablka. Ovoce absorbuje vlhkost a uchrání křupavost pečiva. Pokud nemáte po ruce jablko, zkuste stonek celeru.

Úvodní obrázek: Freepik, Autor: Martina Motlová

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Zobrazit další články