Trik šéfkuchařů, jak přivést povadlou listovou zeleninu opět k životu

                   

Není nic chutnějšího a zdravějšího než talíř plný čerstvé zeleniny, jako je například listová. Nevýhodou těchto druhů je ovšem jejich rychlé vadnutí. Často dostaneme chuť na dávku vitamínů, ale zapomínáme, že už nám nějakou chvíli leží v lednici a jejich stav připomíná cokoli, jen ne čerstvou zeleninu. Naštěstí existuje šikovný trik, který vám umožní získat listovou zeleninu opět čerstvou, jako když jste si ji přivezli z obchodu nebo ze zahrádky.

Povadlá zelenina

Zelenina samozřejmě chutná nejlépe, když je čerstvá. Může se ale stát, že jste v záchvatu nakupování naplnili celou lednici všemi druhy zeleniny a jaksi vám nedošlo, že nejste schopni všechno sníst včas. Když už konečně dostanete chuť na lahodnou zeleninu, je pozdě a zjistíte, že listy jsou povadlé, nažloutlé nebo hnědé.

Použijte ledovou vodu

To ovšem není důvod zeleninu vyhazovat. Povadlou listovou zeleninu opět oživíte pomocí ledové vody. Pokud nemáte doma led, stačí i voda z kohoutku. Jen se ujistěte, že je skutečně ledová. Napusťte si větší mísu a vložte do ní listovou zeleninu. Musí být zcela ponořená minimálně po dobu 30 minut, ovšem přes noc to bude úplně nejlepší. Poté vodu slijte a zeleninu důkladně osušte.

Jak to funguje?

Listová zelenina se skládá převážně z vody. Postupem času vlhkost vysychá a zelenina vadne. Proto je ledová voda skvělý energy drink, který zeleninu opět probere a vrátí do života. Zelenina vodu absorbuje a zůstane příjemně svěží. Tento trik můžete použít i na fazole, brokolici, chřest nebo čerstvé bylinky.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Margriet.nl

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Martina Motlová

Zobrazit další články