Jak zajistit, aby se z cukru nestaly tvrdé hrudky? Dejte na fígle zkušených hospodyněk

Oba druhy cukru, jak bílý, tak hnědý, by měly být skladovány ve vzduchotěsných a vodotěsných nádobách, aby se z nich netvořily ztvrdlé kostky. Přesto ale pokaždé, když sklenici otevřete nebo se lžící dotknete jejího obsahu, do nádoby se dostane trocha vlhkosti a vzduchu, které způsobují stejné problémy. Z cukru se začnou tvořit tvrdé hrudky. I to má ale své řešení.

Plátek měkkého bílého chleba

Nasypte do nádoby se vzduchotěsným víkem bílý cukr a společně s ním vložte i plátek měkkého bílého chleba, a to na dno nádoby. Pečivo absorbuje vlhkost, která se uvnitř hromadí. Nezapomeňte chléb pravidelně vyměňovat, protože v průběhu času má sklon plesnivět. Uchovávejte nádobu s cukrem na chladném a suchém místě.

Citrusové plody

Bílý cukr se sráží v důsledku nadměrné vlhkosti, zatímco hnědý cukr má tendenci tuhnout, pokud je vystaven vzduchu, který způsobuje, že se hnědý cukr vysušuje. Hnědý cukr musí být udržován mírně vlhký, aby se zabránilo tvrdosti a následným hrudkám. Tomu předejdete, pokud společně s ním vložíte do sklenice i celý citrón nebo pomeranč. Vlhkost v ovoci pomáhá změkčit cukr a zabránit tvoření hrudek a tvrdých kostek.

Bílá rýže

Obyčejná bílá rýže se dobře mísí s cukrem a pomáhá absorbovat vlhkost. Umístěte asi lžičku bílé rýže do tylového pytlíku a položte přímo na dno nádoby s cukrem. Sáček s rýží měňte každé dva měsíce.

Plátek jablka

Do nádoby s hnědým cukrem vložte malý plátek oloupaného jablka. Jeho přirozená vlhkost pomůže cukr změkčit a zároveň zabránit hromadění hrudek v nádobě. Trik s jablkem je zvláště vhodný, pokud hnědý cukr používáte jen zřídka. Po delší době totiž začíná tuhnout a lepit se k sobě. Jablko nahradí vlhkost, takže hnědý cukr se při použití mnohem snáze zpracuje.

Obrázky: Freepik

Další příspěvky

Předchozí příspěvek Následující příspěvek