Jaké výhody přináší mrkvová šťáva vašemu tělu? Krásnou pokožkou a zrakem to nekončí

                   

Mrkvová šťáva je mimořádně výživná. Poskytuje nejen draslík a vitamín C, ale také je velice bohatým zdrojem provitamínu A. Předpokládá se, že mrkvová šťáva posiluje imunitní systém a zlepšuje zdraví našich očí i pokožky. Zde je několik jejích výhod, které vás přesvědčí o její pravidelné konzumaci.

Je vysoce výživná

Mrkvová šťáva má nízký obsah kalorií a sacharidů, ale zároveň obsahuje spoustu živin. Jeden šálek mrkvové šťávy obsahuje:

  • Kalorie: 96
  • Bílkoviny: 2 g
  • Tuk: méně než 1 g
  • Sacharidy: 22 g
  • Cukr: 9 g
  • Vláknina: 2 g
  • Vitamín A: 255% doporučené denní dávky pro dospělého člověka (DD)
  • Vitamín C: 23% DD
  • Vitamín K: 31% DD
  • Draslík: 15% DD

Mrkvová šťáva také poskytuje karotenoidové pigmenty lutein a zeaxanthin, které působí jako antioxidanty bojující s volnými radikály. Hlavní karotenoid naše tělo přeměňuje na antioxidační vitamín A.

Zlepšuje zdraví očí

Vitamín A je nezbytný pro zdraví očí. Několik studií spojilo příjem ovoce a zeleniny obsahující provitamín A se sníženým rizikem slepoty a zdravotních problémů se zrakem souvisejících s věkem. Chrání před poškozením světlem.

Může posílit imunitní systém

Jak vitamín A, tak C, nalezené v mrkvové šťávě, působí jako antioxidanty a chrání imunitní buňky před poškozením volnými radikály. Kromě toho je šťáva bohatým zdrojem vitamínu B6 a poskytuje více než 30% DD na jeden šálek. Vitamín B6 je nejen nezbytný pro optimální imunitní odpověď, ale jeho nedostatek souvisí se sníženou imunitou.

Poskytuje protirakovinné účinky

Některé sloučeniny v mrkvové šťávě mohou chránit před rakovinou a účinně bojovat proti leukemickým buňkám.

Kontroluje hladinu cukru v krvi

Mrkvová šťáva snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje další související ukazatele. Je to proto, že obsahuje probiotika, prospěšné bakterie, které ovlivňují střevní bakterie spojené s cukrovkou.

Zlepšuje zdraví pokožky

Šálek mrkvové šťávy poskytuje více než 20% DD vitamínu C, živinu rozpustnou ve vodě a nezbytnou pro produkci kolagenu. Tato sloučenina je nejhojnější bílkovinou v těle a dodává pokožce pružnost a sílu. Zároveň vitamín C působí jako antioxidant, který chrání pokožku před poškozením volnými radikály.

Zlepšuje zdraví srdce

Mrkvová šťáva je dobrým zdrojem draslíku, minerálu, který hraje důležitou roli při správné regulaci krevního tlaku. Ukázalo se, že strava s vysokým obsahem draslíku chrání před vysokým krevním tlakem a mrtvicí. Antioxidanty v mrkvové šťávě mohou prospět i vašemu srdci.

Chrání játra

Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti karotenoidů chrání před tučnými játry. K tomu dochází, když se v játrech hromadí tuk, obvykle v důsledku špatné výživy, nadváhy nebo obezity. Nakonec se může vyvinout v jizvy a trvalé poškození jater.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Healthline.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Martina Motlová

Zobrazit další články