Když není čas péct, ale přesto je chuť na sladké: madártej – ptačí mléko je jednoduchý a chutný dezert

Dezert, který se nemusí péct a jeho příprava netrvá více jak půl hodiny, to je madártej. Zvládne ho každý a každému i chutná.

Zdobení dezertů i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Je to vlastně letošní hit, započala jej jedna slečna v Maďarsku, jejíž babička ho dělávala, když byla ještě malá. Slečna nevěděla, co přinést jako dárek rodičům svého přítele, a tak ji napadl osvícený nápad, upéct jim nějaký dezert. Dlouho nevěděla, jaký by to mohl být, až si vzpomněla na své dětství. Její babička jej dělávala na různé sešlosti, ať už ty rodinné či s přáteli a vždy všem ohromně chutnal. Recept se dědil, takže babička to měla od své maminky, a to ho měla od své maminky a tak dále. Teď ovšem nastal čas, aby ho získala vnučka.

Dědí se z generace na generaci

Slečna udělala dezert celkem dvakrát, čistě z toho důvodu, aby si byla jistá, že ho udělá přesně tak, jako její předci. První várka zmizela během jednoho večera, její přítel byl ze zákusku nadšený, snědl ho skoro celý sám. To ji velice potěšilo, druhou várku už ale musela velmi dobře bránit, jinak by zmizela taky během pár hodin. Dezert přečkal noc v lednici, až nastal čas jej dovézt k rodičům. Ti, jak ho ochutnali, byli unešení. Několikrát jej chválili, dokonce si i přidali. To slečnu samozřejmě těšilo, že chutná nejen příteli, ale i jeho rodičům.

Přítelova maminka chtěla okamžitě vědět recept, ale slečna jí ho neprozradila. Byla si až moc dobře vědoma toho, že to je rodinné tajemství, a že by byla opravdu nerada, kdyby jej věděl někdo cizí. Dezert upekla dokonce i na svou vlastní svatbu, místo klasického dortu. Všem opět chutnal a opět chtěl každý vědět recept, nevěsta jej nikomu ale nevydala. Důvod, proč ho teď zná celý svět je ten, že nevěstina sestra ho řekla svým kamarádkám a ony ty informace poslaly dál. Tak bylo vyzrazeno tajemství receptu madártej.

Přísady a postup

Ingredience

  • 50 dkg sušenek
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 9 dl mléka
  • 8 lžic cukru
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 2 dl šlehačky
  • Na vrch:
  • 15 dkg hořké čokolády
  • 1 lžička másla
  • šlehačka na ozdobu
Miska s ingrediencemi na pečení iZdroj fotografie: Unsplash

Postup

Postup je jednoduchý. Uvařte jednoduše puding z mléka, cukru a pudingu. Po uvaření do něj přidejte vanilkové aroma a nechte jej pořádně vychladnout. Následně vyšlehejte šlehačku a přidávejte jí po lžících do vychladlého pudingu, zde pozor, aby se hmota nesrazila. Do formy naskládejte první vrstvu ze sušenek, na to dejte polovinu vzniklého krému, položte další sušenky a na úplný vrch dejte zbytek krému. Na ten položíte poslední vrstvu sušenek a polijete čokoládou, kterou si rozehřejete s máslem. Nechte na tři hodiny odležet a podávejte se šlehačkou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články