Jednoduchý trik, jak udržet jahody čerstvé až po několik týdnů

                   

Jahody jsou nepochybně jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou sladkokyselé a jsou skvělou surovinou pro přípravu lahodných dezertů. Problém ale nastává, pokud jde o udržování jejich čerstvosti. Proto bychom vás chtěli seznámit s jednoduchým trikem, jak tento úkol zvládnout.

Jak udržet jahody déle čerstvé?

Trik vám zabere jen pár minut a jediné, co budete potřebovat, jsou dvě ingredience. Jahody vám vydrží čerstvé týdny. 

Vložte jahody do misky a zalijte jedním dílem octa k pěti dílům vody, dokud nejsou potopené. Nechte několik minut odpočívat. Octový roztok zabíjí bakterie a spory plísní, které způsobují rychlé kažení. V podstatě si vytvoříte přírodní čisticí roztok, který je účinnější než obyčejné oplachování vodou. Sami pak uvidíte, jak se na dně misky hromadí nečistoty a špína. To je ale známka, že ocet funguje, jak má. Jahody nakonec vyjměte z octového roztoku a co nejvíce vysušte. Zbývající vlhkost by mohla zapříčinit další kažení. Následně je skladujte na papírové utěrce v lednici. Nikdy je nevkládejte zpět do nádoby.

Zdravotní přínosy jahod

Jahody jsou zdrojem vitamínů a živin, jako je vitamín C, mangan, kyselina listová a draslík. Skládají se hlavně z vody, takže obsahují málo sacharidů a kalorií. Navíc tyto sacharidy mají 2 gramy vlákniny na každých 100 gramů jahod.

Mají nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobují velké výkyvy hladiny cukru v krvi, díky tomu je mohou konzumovat i lidé s cukrovkou.

Jsou spojené se sníženým rizikem mnoha chronických onemocnění, včetně srdečních poruch. Jahody totiž snižují zánět, zlepšují antioxidační stav krve, podporují dobrou vaskulární funkci, zlepšují lipidový profil v krvi, snižují oxidační stres a snižují škodlivou oxidaci špatného cholesterolu.

Obrázky: Freepik, Autor: Martina Motlová

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Zobrazit další články