Jizvy má každý, připomínají nám naše pády, zranění nebo nemoci a každá má svůj vlastní příběh. Ale jsou i jizvy, které žádný příběh nemají.
Každý má na levé paži jizvu, ale spousta lidí nezná její význam. Je to prosté, malá kulatá jizva je památkou na očkování proti neštovicím. Před rokem 1970 byla tato vakcína hojně používaná. Živý virus se používá ke spuštění imunitní reakce, která chrání očkované lidi před virem neštovic. Následně se na místě vpichu objeví puchýře a menší otoky a po pár týdnech se na paži objeví vrstva, která překryje otoky, a tím pádem vzniká jizva.
Proti pravým neštovicím
Jizvy bývají rozsáhlé, protože se jehla musí vsunout pod kůži vícekrát. Malé puchýřky vznikají bezprostředně po aplikaci vakcíny a přetrvávají šest až osm hodin. Otok následně zmizí a do normálu se vrátí o dva měsíce později. Poté se začne nafukovat pupínek, který vypustí trochu tekutiny a vytvoří vřed. Důležité je zmínit, že se rána hojí dlouho, u někoho to může být až pět týdnů. Jsou zde i případy, kdy se tento proces opakuje dvakrát i třikrát.
Pravé neštovice, nemoc, která na začátku 70. let zmizela téměř ze všech zemí západního světa. Neštovice byly velmi závažné a infekční a zapříčinily statisíce lidských úmrtí. Dnes, díky jejím vymýcením, se již lidé neočkují, leda že by někdo chtěl vycestovat do zemí, kde se stále vyskytují. I tak většina zemí očkování pozastavila.
Zmírnění jizev
Hojení jizev můžete podpořit některými potravinami. Vybírejte ty, které jsou bohaté na vitamín A, jako je mrkev, špenát nebo meruňky. Výborně působí i vitamín C, který je obsažen v citrusech, paprice a brokolici, a křemík, který se nachází v okurce, avokádu, pórku či v cibuli. Jizvu si můžete potírat i přírodními krémy s léčivými přísadami, jako je aloe vera, med, olivový olej, levandule a vitamín E.