Plody kustovnice čínské si v posledních letech našly cestu i na náš trh. Obsahují vysoký podíl vitamínů a minerálů a přispívají tak k posílení imunitního systému.
Kustovnice je keř dorůstající výšky asi dvou metrů. Její plody jsou červené a podlouhlé, připomínající naše šípky. Kustovnice jsou dva hlavní druhy, kustovnice čínská a kustovnice cizí. Přestože u nás je známější jako čínská, většina zde prodávaných plodů pochází z druhu kustovnice cizí nebo jejích hybridů. Nicméně plody obou druhů si jsou velmi podobné a mají i podobné složení.
Obsahuje široké spektrum prospěšných látek
Prospěšné zdravotní účinky plodů goji byly prokázány i v řadě odborných studií. Obsahují polysacharidy, karotenoidy, flavonoidy, aminokyseliny, vitamíny, minerály, mastné kyseliny, steroidy a řadu dalších látek. V čínské medicíně se používá především k posílení ledvin, jater a jako elixír pro vitalitu, dlouhověkost a zlepšení zraku.
Kombinace polysacharidů, flavonoidů a aminokyseliny betain má silné antioxidační účinky. Přispívá především k ochraně jaterních buněk a podílí se i na ochraně rohovky oka. Zároveň zmírňuje oxidativní účinky při onemocněních jako je glaukom, retinální ischemie a cukrovka. Prokázán byl i vliv na imunitní systém, kdy podporují množení T-lymfocytů, splenocytů a dozrávání dendritických buněk.
Protinádorové účinky prokázaly i studie
Byly u ní prokázány i protinádorové účinky. Především v případě sarkomu a rakoviny jater, kdy zabraňuje množení rakovinných buněk. Zároveň se ukázalo, že působí velmi příznivě i při chemoterapii a radioterapii jako ochrana bílých a červených krvinek, na které má tato agresivní léčba nepříznivý vliv.
Goji obsahuje velké množství minerálů a v tomto ohledu předčí mnoho jiných druhů ovoce. Je zde hojně zastoupené železo, zinek, mangan měď a chrom. Dále obsahuje 21 stopových prvků, v nejvyšší míře selen a kobalt. Je zde tedy velká plejáda nejrůznějších prvků a prospěšných látek, které dělají z tohoto ovoce potravinu se širokým spektrem použití.
Rostlině se daří i v našem podnebí
Přispívá totiž celkově ke zdraví a posiluje imunitní systém, zpomaluje stárnutí, dodává energii a vitalitu. Snižuje krevní tlak i cholesterol, přispívá k posílení kardiovaskulárního systému. Podporuje zrakový, svalový a kosterní aparát, odbourává stres, napětí a bolesti hlavy. Užívá se při léčbě ledvinových, jaterních i očních chorob a závratí. Doporučuje se každý den užívat hrst sušených plodů.
Přesto, že se jedná o rostlinu pocházející z Asie, lze ji s úspěchem pěstovat i u nás. Dobře se jí daří v teplejších oblastech v sušší půdě. Zvládá i málo úrodnou půdu, daří se jí u cest a náspů. Lze ji vysadit jako živý plot i solitéru. Plody se sbírají od července až srpna do konce října. V asijské kuchyni se používá i její kořen, listy nebo kůra.