Tomuto chlebu je lepší se vyhýbat jako moru. Je škodlivý, přitom po něm sahají miliony Čechů

I obyčejný nákup pečiva může být spojen s velkým nebezpečím, které by mohlo ohrozit náš život. Nedávno se objevila informace o škodlivém chlebu, který kupuje mnoho Čechů.

Čerstvý nakrájený chléb i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vstoupíte do obchodu a ucítíte krásnou vůni čerstvého pečiva. Zamíříte k sekci s ním a vyberete si čerstvý voňavý chléb a už se můžete dočkat, až si ho doma připravíte. Nebo nakupujete chléb přímo z pekárny. Věděli jste ale, že mezi tím, který si pořídíte v pekárně a tím, který si koupíte v supermarketu, je jeden obrovský rozdíl? Pokud nakupujete chleba v klasickém obchodě, je potřeba se tomuto nerozvážnému kroku vyhnout. Podle nejnovějších informací vám totiž může pořádně uškodit.

Nebezpečný chléb

Chléb v supermarketu je většinou ještě teplý a křupavý, takže je velmi jednoduché nechat se zklákat k jeho koupi. Bohužel nám to může velmi uškodit. Obsahuje spoustu zvýrazňovačů chuti a vůně a také konzervační látky včetně sorbanu draselného (E282) a propionátu vápenatého (E202), které způsobují alergické reakce. Navíc v takovém chlebu najdeme i barviva, jako je karamel, který mu dodává hnědou barvu. Těsto je zmrzlé a skladované měsíce, takže nelze tento výrobek srovnávat s výrobkem z pekárny. 

Celá pravda o chlebu ze supermarketu 

Ačkoliv máme pocit, že pečivo z obchodu je vždy čerstvé, pravda je trochu jiná. Těsto na chleby je skladováno v mrazáku několik měsíců, do té doby, než se ho v supermarketu rozhodnou upéct. Také stojí za to vědět, že chléb ze supermarketu obsahuje L-cystein ​​(E920), zlepšující cereální přísadu, díky níž je těsto měkké. Obilí je však příliš drahé, a tak se často používají vlasy z kadeřnických salonů nebo popelnic. Při výrobě L-cysteinu se vlasy rozpustí v kyselině a poté se do mouky přidá prášek. 

Nakrájený chléb iZdroj fotografie: Depositphotos

Proč se do chlebu dávají vlasy?

Ona nadýchanost, která nám dodává pocit čerstvosti, je právě díky L-cystein ​​(E920), obsahující vlasy. Díky tomu je chléb elastický, nedrolí se, nelepí a je měkký. V Českých obchodech naštěstí chléb E920 většinou nenajdeme, ale stojí za to vědět, že se často dováží z Číny. L-cystein je nebezpečný zejména pro alergiky a těhotné ženy. Každopádně, až budete přemýšlet nad tím, zda si koupíte chleba v supermarketu nebo v pekárně, teď už víte, co zvolit. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Jáchym

Zobrazit další články