Jen málokdo zná toto zajímavé ovoce, přitom je to vitamínová bomba. Uhádnete, co to je?

Opomíjené ovoce, které skvěle chutná a zároveň napumpuje celý organismus. Naučte se recept, jak jej zpracovat, a budete si dlouho pochutnávat.

kdoule na stromě i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vzhledem připomíná jablko nebo hrušku, ale nejedná se ani o jedno z toho. Na českých zahradách se málokdy pěstuje, přitom ji znali už staří Řekové, kteří ji používali jako afrodiziakum. Kromě toho, že se jedná o vitamínovou bombu (obsahuje vitamíny C, E, A a vitamíny skupiny B), obsahuje další důležité živiny a minerály, jako je zinek, draslík, železo a vápník. Chutná příjemně sladkokysele a dá se zpracovat na mnoha způsobu. Řeč je o kdouli, plodu stromu kdouloně obecné.

Univerzální a šikovný recept

Kdoule, pokud nejsou správně dozrálé, mohou mít za syrova trpkou až hořkou chuť. Vyplatí se je proto tepelně zpracovat a až poté konzumovat. Jejich konzumace působí blahodárně na celý organismus, mají protizánětlivé účinky, posilují imunitu a regulují krevní tlak. Máte-li jich po ruce dostatek nebo i jen pár, připravte si z nich univerzální želé, které bude nejen skvěle chutnat, ale zároveň bude i zdraví prospěšné.

Kdoule omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky (nezapomeňte vyříznout jádřinec). Pokud jsou kdoule hodně tvrdé, může vám to chvilku trvat. Očištěné kdoule nasypte do hrnce a zalijte 2 dl vody. Přiveďte k varu a poté vařte 15 minut na mírném ohni. Poté slijte vodu a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré.

kdoule na misce iZdroj fotografie: Pixabay

Božské želé

Pyré poté zvažte a přidejte cukr. Zachovejte poměr 80 dkg cukru na hmotnost 1 kg pyré. Připravte si pánev o co nejširším průměru, aby byla vrstva co nejnižší a vařte za stálého míchání na vysokém plameni pyré s cukrem. Dejte pozor, pyré bude při vaření silně bublat. Vařte do úplného zhoustnutí (ke konci plamen už určitě stáhněte), dokud s vařečkou prakticky už nejde pohnout.

Připravte si zapékací formičky libovolných velikostí a tvarů a naplňte je kdoulovým rosolem. Nechte několik dní zatuhnout. Ztuhlé želé poté vyklopte a ještě několik dní nechte na podnosu nebo na plechu, aby zaschlo opravdu rovnoměrně ze všech stran. V průběhu dní i několikrát otočte. Výsledný produkt můžete konzumovat s čímkoliv, třeba s tmavým pečivem k snídani. Dobrou chuť!

kdoule formičky i
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Bohumila Kočvarová

Zobrazit další články