Opětovné využití banánových slupek. Zapojte je do péče o pleť nebo zahradu

V rámci úsilí o recyklaci, opětovné použití a snižování odpadu podniká spousta lidí a firem změny ve svém životním stylu. Například společnost Chiquita zavedla zvláštní kroky k zajištění, aby nedošlo ke zbytečné ztrátě i jednoho banánu. Pokud některé nejsou dost dobré na to, aby byly umístěny na pulty obchodů, pak se z něj vyrábí banánové pyré nebo mouka. Zbytky se pak využijí k výrobě organického hnojiva, který mohou zemědělci použít jako ochranu půdy před erozí. Pokud se chcete přidat k tomuto hnutí, pokuste se nevyhazovat slupky od banánů i ve své domácnosti a opětovně je využít jinými způsoby. Zde jsou některé tipy.

Smoothie s banánovou slupkou

Banány jsou vždy jednou z hlavních složek lahodných smoothie drinků. Ale věděli jste, že je můžete zpracovat celé i se slupkou? Přidejte ji společně s dalšími druhy ovoce a ingrediencemi a nechte mixér udělat svou práci. Vhoďte trochu ledu a už si jen užívejte osvěžující a zdravý nápoj.

Čaj s banánovou slupkou

Vložte banánovou slupku do hrnce s vodou a nechte vařit 10 minut. Přidejte nastrouhané ovoce, trochu medu nebo cukr. Čaj je nejen chutný, ale také uklidňující.

Základ pro šťavnaté maso

Až si příště budete připravovat pečené maso, vložte na dno trouby banánové slupky. Tak se ujistíte, že maso zůstane měkké a jemné. Slupky budou udržovat vlhkost, takže ve vaší troubě uvolní páru, tudíž maso nevyschne a udrží si šťávu.

Nakládané banánové slupky

Banánové slupky můžete i naložit. Nakrájejte je na malé kousky, smíchejte se 2 šálky bílého octa, přidejte 2/3 šálku cukru krystal, lžíci hořčičných semínek a 2 čajové lžičky celeru. Nechte vařit zhruba 3 – 5 minut. Poté směs vložte do sterilizované nádoby a po vychladnutí uložte do lednice. Kyselé banánové slupky jsou skvělým občerstvením.

Karamelizované banánové slupky

U karamelizovaných banánových slupek je potřeba v hrnci smíchat ½ šálku cukru s ½ šálku vody. Poté přidejte 2 banánové slupky a duste asi 10 minut. Jakmile začne cukr karamelizovat, přesuňte slupky na plech a nechte vychladnout. Po ztvrdnutí můžete konzumovat.

Ocet z banánových slupek

Pro tvorbu octa z banánových slupek jednoduše přidejte cukr a ocet ve stejném poměru do sklenice s banánovými slupkami a nechte 1 – 2 týdny fermentovat. Během doby kvašení umístěte sklenici na čisté, suché a tmavé místo. Nezavírejte ji víkem, pouze přes ni přehoďte kus látky.

Vyhlazení vrásek

Antioxidanty a vitamín C v banánech pomáhají snižovat výskyt jemných linek a vrásek. Umístěte banánové slupky na obličej a nechte působit 30 minut, poté opláchněte vodou a očistěte pleť. Opakujte 3x týdně jako součást pravidelné rutiny péče o pleť.

Skvělé hnojivo

Ti, kteří se věnují zahradnictví, jistě ocení banánové slupky jako vynikající hnojivo. Je to skvělý způsob, jak do směsi půdy přidat organickou hmotu a důležité živiny, jako je vápník, hořčík, síra, fosfáty, draslík a sodík, tedy všechny důležité prvky pro podporu zdravého růstu rostlin. Banánové slupky se velmi rychle rozpustí v kompostu a pokud je nakrájíte na menší kousky, rozloží se ještě rychleji.

Obrázky: Freepik

Další příspěvky

Předchozí příspěvek Následující příspěvek