Čištění plynového sporáku snadno a rychle. Vyzkoušejte osvědčené metody, díky kterým to bude hračka

Sporák je výkladní skříní kuchyně, ale také neustále používaným spotřebičem, který trpí na špínu a mastnotu. Každodenní používání zanechává své stopy, až se zdá, že čistý nebude už nikdy. Vyčistit špinavé a připálené plynové hořáky pak trvá hodiny, proto se do jejich drhnutí nikomu nechce. Existují však metody, které čištění připálených hořáků usnadňují, stačí vědět, jak na to.

Pravidelné čištění sporáku

Jedna z prvních rad, kterou je dobré se řídit, je čistit a omývat sporák pravidelně. Zapečené nánosy je totiž později o poznání složitější čistit. Nenechávejte také zbytečně špinavé kastroly a pánve na hořácích, špína z hrnců může ulpívat i na nich. Jádra hořáků lze také obalit kvalitním alobalem, je však nutné dbát, aby se nedostal do blízkosti trysek.

Odmaštění povrchu

Ještě, než se pustíte do čištění, je vhodné povrch horní desky a hořáků odmastit pomocí účinného odmašťovacího čistícího prostředku, ideálně ve spreji nebo v podobě pasty. Nechte jej asi hodinu působit a poté odstraňte mastnotu pomocí vlhké houby nebo hadříku. Namísto komerčního odmašťovače si můžete vyrobit vlastní čistící pastu z 2 lžic jedlé sody, 1 lžíce kuchyňské soli a 3 lžic octa. Nechte působit 45-60 minut a poté omyjte vlhkou houbou.

Čpavek i ocet

Další skvělou kombinací, která zlikviduje špínu i mastné připečené nánosy, je kombinace peroxidu vodíku, pro který se používá název čpavek nebo amoniak, a octa. Směs nalijte do rozprašovače a postříkejte povrch sporáku včetně hořáků, nechte působit po celou noc a ráno dočistěte pomocí houbičky, na připáleniny můžete použít abrazivní stranu a poté otřít vlhkým hadrem. Na některé druhy připálenin funguje běžný prací prášek, stačí navlhčit povrch a posypat práškem, nechat 15 minut působit a poté připečené zbytky odstranit.

Vyčištění plynových hořáků

Připálené zbytky jídla se vyskytují také na hořácích, proto zchladlé plynové hořáky umístěte do nádoby a zalijte colou. Nechte působit asi 30 minut a poté je dočistěte. Colový nápoj můžete zaměnit za horkou vodu s jedlou sodou nebo vodu s ½ hrnkem peroxidu vodíku. Pro vyčištění hořáků můžete použít i parní čistič. Záhyby lze dočistit pomocí starého zubního kartáčku a zubní pasty, aby nedošlo k poškození lesklých částí.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Tipsenweetjes.nl

Další příspěvky

Předchozí příspěvek Následující příspěvek