Pečicí papír nikdy nepoužívejte opakovaně. Škodíte svému zdraví i planetě

                   

Pokud jste milovnice pečení, jistě pravidelně pracujete s pečicím papírem. Jako správná hospodyňka také dost možná ráda používáte jeden papír na pečení opakovaně, abyste ušetřila. Je to logické, proč by měl skončit v odpadkovém koši, když těch pár drobků lze jednoduše vyklepat. Věděla jste ale, že již použitý pečicí papír může být škodlivý pro vás i pro životní prostředí?

Obsah nebezpečných látek

Aby byl pečicí papír odolný vůči vodě a mastnotě, přidávají výrobci malé množství látek PFAS, což je souhrnný název pro polyfluorovaný a perfluorovaný prach. Jedná se o skupinu látek vyrobených lidmi, která se jen těžko rozkládá. V životním prostředí zůstávají tyto látky velice dlouho,  mohou se hromadit ve věším množství a škodit tak nejen lidem, ale i planetě.

Pečicí papír nikdy nepoužívejte opakovaně

V každodenním životě je téměř nemožné vyhnout se látkám PFAS, to ale neznamená, že byste jim měli jít naproti. Při používání pečicího papíru se do těla dostane jen malé množství těchto látek, ale pouze tehdy, budete-li jej používat jen jednou, ne několikrát. Kus tmavého a spáleného pergamenu může být zdraví škodlivý. Nemyslete tedy tentokrát na ušetřené peníze, ale na zdraví své i naší planety.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: 24kitchen.nl

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Martina Motlová

Zobrazit další články