Pokud máte doma mikrovlnnou troubu, zbystřete, zde je výčet zdravotních komplikací, které může její používání způsobit

Mikrovlnná trouba může být velkým pomocníkem v domácnosti, ale také velkou hrozbou pro zdraví. Jaký názor si na ni uděláte uděláte vy?

                   

Pro většinu z nás je mikrovlnná trouba neodmyslitelným pomocníkem v domácnosti. Používáme ji nejen na ohřev jídla, ale také na rozmrazování a spoustu dalších věcí, které chceme mít rychle hotové. Přesto se však najde určité procento lidí, kteří jsou jejími zarputilými odpůrci a raději si vaří každý den čerstvé jídlo. Je dost pravděpodobné, že po přečtení tohoto článku budete patřit mezi ně i vy.

Jak mikrovlnka funguje

Mikrovlnnou troubu tvoří takzvaný magnetron, což je generátor elektromagnetických vln, které se rozptylují po celém zařízení. Tyto vlny pak pronikají potravou zhruba 3 centimetry pod povrch a působí na tvořící se molekuly vody. Molekuly vody se tím naruší a způsobí míchání. Tento fyzikální proces by se dal laicky přirovnat například ke třením rukou o sebe v zimě, abychom se zahřáli.

i

Vliv na naše zdraví

Uvádí se, že uvnitř mikrovlnné trouby je cca 2,45 miliardy hertzů. Pro lidské tělo je maximální frekvence 10 hertzů, víc už je pro člověka nebezpečné. Mohlo by se stát, že toto záření, při špatném těsnění dveří mikrovlnky, unikne. Nicméně, ačkoli se v mnoha zdrojích uvádí, že mikrovlnné trouby mohou být příčinou vrozených vad, rakoviny, nízké imunity a tak dále, další teorie toto tvrzení naopak vyvrací.

Moderní mikrovlnky mají kovové kryty a kovová stínítka, která úniku záření zabraňují, takže riziko jakéhokoliv průniku záření by mělo být prakticky nulové. Přesto, pokud máte strach o své zdraví, dbejte na bezpečnou vzdálenost od mikrovlnky, což je cca 30 cm. S narůstající vzdáleností radiace slábne.

Vliv mikrovlnky na potraviny

Existuje studie švýcarského vědce Hansena Hertela, který uvedl, že používání mikrovlnné trouby snižuje příjem živin v potravinách. Molekuly přítomné v potravinách se v důsledku záření deformují, a uvolňují tak nebezpečné radioaktivní složky.

i

V roce 1992 se provedla další studie za přítomnosti účastníků, kteří konzumovali zeleninu ohřátou v mikrovlnné troubě. U těchto lidí byla potvrzena zvýšená hladina cholesterolu a leukocytů, stejně jako pokles hemoglobinu. Dále bylo zjištěno, že mateřské mléko ohřívané v mikrovlnce změnilo složení a ztratilo některé vitamíny.

Opět, na druhou stranu je prokázáno, že vliv na živiny v potravinách má jakákoliv forma tepelné úpravy. Hlavními faktory na degradaci živin jsou teplota, doba vaření a metoda vaření. Během varu mohou ve vodě rozpustné živiny unikat, tedy, čím déle potravinu vaříte, tím více živin unikne. Pokud jde o mikrovlnné trouby, doba vaření je obecně krátká a teplota poměrně nízká, což je pro zachování nutričního obsahu velice výhodné.

i

Závěrem…

Udělejme si tedy svůj vlastní názor a obrázek o tom, zda je používání mikrovlnné trouby natolik škodlivé, že se jí raději zbavíme a přejdeme na jiný způsob ohřevu potravin, a nebo zůstaneme věrni tomuto rychlejšímu a praktičtějšímu způsobu ohřevu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Zobrazit další články