Potraviny, které ohrožují zdraví vašich dětí. Přesto je mnohé mají na talíři skoro každý den

Jsou zdraví škodlivé, přesto je vaše děti pravděpodobně každý den jí. Světová zdravotnická organizace varuje před potravinami, které obsahují zdraví nebezpečné látky.

dítě jí čokoládu i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Průmyslově zpracované potraviny patří mezi jeden ze symbolů dnešní doby. Jejich spotřebitelé jsou pro výrobce snadnou cílovou skupinou – konzumace potravin je rychlá, pořizovací ceny jsou často nízké a jejich uskladnění nabízí dlouhou životnost. O tom, že by byly zdraví prospěšné, se však nedá hovořit ani náhodou. Věděli jste však, že zvlášť škodlivé mohou být pro děti?

Co patří mezi průmyslově zpracované potraviny

V dnešní době se již žádná lednička nebo potravinová skříň neobejde bez průmyslově zpracovaných potravin. Ze sladkých výrobků můžeme jmenovat například sériově balené chleby, buchty, sušenky, čokoládové tyčinky nebo jiné sladkosti, ale také slazené nápoje. Stejně tak jako slané potraviny – chipsy a různé slané crackery. Z masových výrobků jsou to pak různé uzeniny nebo masové směsi.

Speciální kategorii zabírají v mrazáku, kde najdeme zmrazená nebo připravená jídla nebo různé polotvary, jako jsou pizzy, burgery, nugety, hranolky, nebo další smažená jídla. Rovněž se jedná také o všechny instantní potraviny, jako jsou například nudle, kaše, nebo také káva nebo čaj. Zamyslete se, jak často denně tyto potraviny konzumujete, a výsledné číslo vás možná překvapí.

iZdroj fotografie: Piqsels

Škodlivé, ale chutné

Škodlivost těchto potravin spočívá především v tom, že do jejich výroby je přidáno mnoho dalších látek – konzervantů, barviv, sladidel, texturantů. Kromě toho, že tyto látky přebijí původní chuť ostatních surovin, zničí v jídle veškeré vitaminy a živiny a mohou mít na vaše zdraví výrazně nepříznivý vliv. Vrchovatě navíc obsahují cukry, soli a tuky, a tím cílí na chuťové buňky nejen dospělých, ale především dětí – proto jsou pro ně tak oblíbené.

Zdravý vývoj dětí na prvním místě

Světová zdravotnická organizace (WHO) v poslední době zdůrazňuje jejich škodlivost pro děti. V marinádových směsích, které se typicky používají ke konzervaci a dochucení potravin, především uzených výrobků, bývá totiž obsažen dusitan draselný nebo sodný, a skupina látek zvaných nitrosaminy. Tyto látky nejen že poškozují buňky, zhoršují funkci jater a ve větším množství mohou vést i k poruchám spánku, jsou také karcinogenního charakteru (mohou vést ke vzniku rakoviny)!

iZdroj fotografie: Pixabay

Vzhledem k tomu, že dětská těla jsou neustále ve vývoji, je u nich obzvlášť důležité důsledně dbát na kvalitu a složení potravin. Nehledě na to, že budování správných stravovacích návyků od dětství je správnou investicí do jejich zdraví do budoucna. Zamyslete se například nad tím, zda dětem nepodat jako pochoutku místo oblíbené čokoládové tyčinky zdravější variantu, třeba sušené ovoce nebo oříšky. Těla vašich dětí vám budou vděčná.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Bohumila Kočvarová

Zobrazit další články