Jindy mnohdy prospěšné potraviny, které byste během užívání léků měli buď omezit anebo se jim úplně vyhnout.
Jistě znáte základní pravidlo, že před užitím každého léku je nutné poradit se svým lékařem a přečíst si kontraindikace, které mohou vzniknout. Nadto je ale nutné hlídat i potraviny, které během užívání léků budete konzumovat. Kombinace léků a některých potravin totiž může mít pro tělo škodlivé následky. Některé složky obsažené v potravinách mohou nežádoucím způsobem ovlivňovat funkci léků. Jedná se hlavně o léky na ředění krve a antibiotika.
Banány
Banány jsou známé jako vysoký zdroj vlákniny. Pokud užíváte léky na krevní tlak, měli byste být při jejich konzumaci opatrní. Banány totiž obsahují vysoký podíl draslíku a přispívají ke snížení vysokého tlaku, a to poměrně významně. Může tak dojít k negativní interakci mezi nimi. Jejich konzumaci se proto určitě nevyhýbejte, avšak doporučuje se jíst banán až hodinu po užití léku.
Lékořice
Naopak užíváte-li léky na vysoký krevní tlak, pak byste se měli úplně vyhnout lékořici. Lékořice snižuje draslík v těle a může způsobit nepravidelný srdeční tep. Ve velkém množství není prospěšná. Stejně škodlivě funguje i v kombinaci s léky na srdce nebo srdeční rytmus.
Grapefruity
Tento zdravý citrusový plod posiluje imunitu a pomáhá při hubnutí. Jenže zároveň blokuje metabolismus určitých látek, které jsou obsaženy v lécích na cholesterol a krevní tlak, případně i v lécích na alergii a v některých druzích antikoncepce. Tyto léky a grapefruity se proto doporučují konzumovat v rozestupu 3 -4 hodin.
Ovesné nebo pšeničné otruby
Podobně jako banány obsahují vysoký podíl vlákniny, což v kombinaci s léky na srdce může být velmi na škodu. Vláknina totiž výrazně zpožďuje uvolňování léčivých látek z trávicího traktu do krevního oběhu. Léky na srdce proto užívejte jednu až dvě hodiny před nebo po konzumaci otrub.
Alkohol
Konzumace alkoholu je pro tělo škodlivá sama o sobě, ve spojení s léky však může nadělat hotovou katastrofu. I přestože na kontraindikaci alkoholu a antibiotik lékaři neustále upozorňují, pacienti na to mnohdy neberou zřetel. Vyvarujte se konzumaci alkoholu i ve spojení s užíváním léků na alergii. Může dojít k vážnému poškození jater nebo vzniku krvácivých vředů. Dalším nežádoucím jevem je také zvýšená únava, která se může zhoršit ještě po užití aspirinu a ibuprofenu.
Mléčné výrobky
Rovněž není doporučováno během přímého užití antibiotik konzumovat mléčné výrobky. Vápník v mléčných výrobcích snižuje vstřebávání antibiotik. Avšak dodržíte-li tříhodinový rozestup mezi nimi, můžete si mléčné výrobky v klidu dopřát. Zakysané mléčné výrobky totiž naopak během užívání antibiotik fungují jako určitá prevence před průjmovým onemocněním.