Tajná přísada chytrých hospodyněk: Místo prášku do pečiva používají tuto přísadu. Moc lidí tento trik nezná

Prášek do pečiva je nedílnou součástí většiny receptů na pečení. Zdá se však, že existuje mnohem lepší složka, která ho dokáže hravě nahradit.

Žena používá sítko při pečení i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Často se stává, že se při pečení vyskytnou problémy, ale často nemusí být nutně vaše vina. Věřte nebo ne, často za to mohou špatné recepty a zvlášť lidé, kteří v pečení nemají takovou praxi, mohou na volbu špatných receptů doplatit. Dáme vám rady, kdy a jak použít určité ingredience, aby vaše pekařské výtvory byly dokonalé.

Vyplatí se používat sodu?

Ingredience jako soda bikarbona a prášek do pečiva jsou skvělými pomocníky pro zvýšení objemu, ale není jen otázkou, kam a kdy je přidat. Pokud jste někdy měli doma jedlou sodu a kuchařka požadovala prášek do pečiva, pravděpodobně vás napadlo, zda jsou tyto dvě ingredience zaměnitelné, protože obě mají podobnou funkci. Jak to ale ve skutečnosti je?

Účinky sody při pečení 

Soda bikarbona je zásaditá látka, která reaguje s jakoukoli kyselou látkou, jako je ocet, citronová šťáva, podmáslí nebo jogurt, a vytváří bublinky oxidu uhličitého. Tato reakce dává těstu správnou konzistenci a strukturu. Na druhou stranu, prášek do pečiva je směsí jedlé sody a kyselého prášku a může vyvolat svůj kvasný účinek dvěma způsoby: buď když navlhne a kyselé nebo zásadité složky spolu reagují, nebo jednoduše teplem. Prášek do pečiva je účinnější, když jídlo neobsahuje dostatek kyselých složek. Při jeho použití je důležité těsto připravit těsně před pečením. 

Žena používá sítko iZdroj fotografie: Depositphotos

Prášek do pečiva, nebo soda?

Jedlá soda vydrží dlouho v suchém prostředí, ale prášek do pečiva může po otevření ztratit své kypřící vlastnosti. Pokud si nejste jisti, zda jsou vaše ingredience stále účinné, můžete udělat jednoduchý test: smíchejte špetku sody bikarbony s kapkou octa a pokud směs bublá, můžete s ní péct. V opačném případě je lépe použít nové ingredience.

V případě prášku do pečiva postačí obyčejná voda. Pokud pění, je stále v pořádku. V opačném případě patří do koše! A kterou z těchto dvou surovin vybrat? To už necháme na vás. Soda má stejné účinky jako prášek a podle profesionálů i o něco lepší účinky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Jáchym

Zobrazit další články