Sušička potravin je užitečným pomocníkem v každé domácnosti. Jak funguje a co lze sušit?

Trendy se objevují nejen v módě a bydlení, ale také u kuchyňského vybavení. Bohužel mnohdy zjistíme, že ne vždy je tak užitečné, jak jsme doufali. V případě sušičky na potraviny je to úplně jiné. Ve skutečnosti se jedná o velmi užitečný typ vybavení pro každého. Sušení je starodávná konzervační metoda pro koření, byliny, ovoce a zeleninu.

Jak to funguje?

Sušení se vyznačuje tím, že odstraní ze surovin vlhkost. Pro tento efekt je musíte udržet po určitou dobu na teplotě dostatečné k odpaření vegetační vody, ale bez samotného vaření jídla. Tento typ přípravy potravin se hodí k přípravě ovoce, zeleniny a dalších rostlinných produktů, například bylinek. Výsledek je více než překvapivý, protože sušení se rozhodně nerovná vaření.

Proces sušení mění nejen chuť jídla, ale také udržuje živiny, jako jsou minerální soli a velké množství vitamínů. Sušené ovoce a zelenina jsou proto zdravější, odolnější vůči bakteriím, plísním a zkažení, ale také jsou mnohem voňavější a chutnější než vařená zelenina.

Co lze sušit?

Teoreticky můžete usušit cokoli, od čerstvých těstovin po ovoce, zeleninu, bylinky, ryby, maso a koření. V domácí praxi máme obvykle tendenci vyhýbat se sušení masa a ryb, protože ke správnému postupu musíte dodržovat kontrolované prostředí z důvodu množení bakterií. Je proto lepší, když zůstanete u rostlinných surovin, koření a bylinek. U tohoto typu potravin nehrozí žádné riziko kontaminace.

Jak to funguje v praxi?

Během sušení je jídlo vystaveno dlouhodobě nízké teplotě, obvykle mezi 40 a 70 stupni. Čím tenčí jídlo je, tím rychleji dosáhnete požadovaného výsledku. Z toho důvodu musí být zelenina dobře očištěna od nepoživatelných částí a poté nakrájena na tenké plátky. Komerčně dostupné sušičky umožňují rozdělit sušené jídlo do jednotlivých košů, které jsou vysoké několik centimetrů. Při krájení potravin je ideální udržovat tloušťku plátků nižší, než je výška košů dostupného přístroje. To umožňuje dokonalou cirkulaci vzduchu a dokonalé sušení.

Sušená jídla (ovoce, zeleninu, aromatické byliny i koření) musíte skladovat ve vzduchotěsných nádobách. Můžete je nechat na plátky ze sušičky nebo dokonce drcené.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Donnaweb.net

Další příspěvky

Předchozí příspěvek Následující příspěvek