Vyzkoušejte novou nečekanou ingredienci do klasické bramborové kaše. Zcela změní její chuť

Bramborová kaše nemusí být na talíři ani nuda, ani otrava. Po přidání této extra přísady ji budete jednoduše úplně zbožňovat.

                   

Když se řekne bramborová kaše, možná se Vám vybaví obědy ve školní kuchyni a její monotónní nebo nevýrazná chuť. Trvat však na tomto stereotypu by byla chyba. Na následujících řádcích se dočtete, jak přesně postupovat při přípravě bramborové kaše, aby byla chutná a krémová. Přidáte-li navíc do kaše jednu super tajnou přísadu, získáte atraktivní pokrm, který bude mít originální chuť. Pojďte objevit novou bramborovou kaši a uvidíte, s jakou radostí se vrátíte zpátky do dětských let.

Pochutnají si velcí i malí strávníci

Klasická bramborová kaše (nebo chcete-li bramborové pyré) je stálicí na jídelním lístku v české kuchyni. Je jednoduchá na přípravu a jako příloha se hodí k bezpočtu pokrmů, od různých druhů masa až po ryby. V současných studených zimních měsících je konzumace brambor navíc velmi populární, protože brambory jsou teď přesně to, na co mají lidé zrovna chuť – jsou horké a vydatné. Bramborová kaše bývá také velmi oblíbená u dětí, takže pokud ji připravíte k rodinnému obědu, přijdou si na své všichni strávníci.

Důležitý je správný výběr brambor

K přípravě lahodné kaše potřebujete jen několik základních ingrediencí – brambory, máslo a mléko. A právě správný výběr brambor se ukazuje jako klíčový. Vybírejte proto ten typ brambor, které mají pevnou dužinu, jako jsou Amandine, Bintje nebo Ratte. Slavní šéfkuchaři doporučují brambory uvařit ve vroucí osolené vodě vždy se slupkou. Jakmile jsou brambory uvařené, rozmačkejte je ručně šťouchadlem nebo vidličkou, aby se nelepily.

i

Přidejte nečekanou ingredienci

Po rozmačkání přidejte mléko a máslo. Mléko musí být horké, aby se dobře zapracovalo a vytvořilo tak na kaši hladkou texturu. A nyní přijde čas na tajnou ingredienci, která přidá Vaší bramborové kaši nečekaný šmrnc – je to sýr. Sáhnout můžete v podstatě po jakémkoliv druhu. Ať už to bude parmazán, ementál, kozí sýr či různé druhy plísňových sýrů, chybu neuděláte a skvěle tím chuť bramborové kaše oživíte a vytvoříte z ní extra lahůdku.   

Nebojte se experimentovat s novými chutěmi

Milujete-li kaši extra jemnou, zapracujte všechny suroviny tyčovým mixérem. Navíc můžete experimentovat a přidávat další ingredience, a vytvořit tak spoustu nových zeleninových pyré. Jako základ použijte brambory a pak už jen přidávejte další kousky zeleniny. Buďte kreativní. Inspirovat se můžete některými níže uvedenými recepty.

Mrkvové pyré

Toto pyré voní dálkami orientálních krajin. Můžete cestovat i na talíři. Uvařte mrkev s několika bramborami a připravte kaši jako obvykle. Po rozemletí přidejte kmín nebo kari a nasekaný čerstvý koriandr. Pokud jste milovníci sladkých chutí, nebojte se přidat i trochu medu nebo pomerančové kůry. 

i

Celerové pyré

Celer je v současné době oblíbená zelenina pro svou jemnou chuť a nízké kalorie. Oloupejte a nakrájejte celer a brambory na malé kostičky v poměru 1:1, osmahněte je na másle, zalijte 0,4 l čerstvé smetany, okořeňte a na mírném ohni za stálého míchání vařte asi 20 minut. Posypte muškátovým oříškem nebo nastrouhaným lanýžem a pažitkou.

Dýňové pyré

Jemná a sladká chuť dýně se k bramborám výborně hodí. Dužinu dýně nakrájejte na kostičky a vařte 20 minut v osolené vodě se stroužkem česneku. Přidejte uvařené brambory a poté smíchejte s máslem a čerstvou smetanou nebo kokosovým mlékem. Přidejte koření dle vlastního výběru: špetku muškátového oříšku, skořici nebo římský kmín. Při podávání posypte lískovými oříšky nebo drcenými mandlemi. 

Kaše nemusí být vždy bramborová

Při přípravě kaše se neomezujte jen na brambory, pyré můžete vyrobit prakticky z jakékoliv zeleniny. Experimentujte a místo brambor sáhněte i po brokolici, zelí, pastináku, hrášku nebo cuketě. Iniciativě se zde meze nekladou.  Mix zajímavých chutí Vás spolehlivě pokaždé příjemně překvapí.

i

Pyré z bílých fazolí s mandlovým mlékem

Bílé fazole mohou brambory v základu kaše zcela nahradit. Propláchnuté a okapané bílé fazole osmahněte na másle. V druhém hrnci zahřejte 0,2 l mandlového mléka, poté stáhněte z plotny a přidejte lžíci mandlového pyré. Dobře promíchejte. Mandlovou směs smíchejte s fazolemi, solí a pepřem. Ozdobte kerblíkem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Bohumila Kočvarová

Zobrazit další články