Tyto potraviny, mezi něž patří i brambory, není vhodné skladovat v lednici. Důvod se dozvíte v následujícím článku

Brambory a většina dalších potravin by se neměly skladovat v lednici. Důvodů je hned několik. Pojďme se na ně společně podívat.

                   

Život bez ledničky si většina lidí neumí vůbec představit. Jak jinak taky uchovat potraviny na delší dobu čerstvé, když ne za použití tohoto nezbytného domácího spotřebiče? Mnozí ovšem dávají do lednice většinu potravin, aniž by uvažovali o tom, zda jsou vůbec vhodné pro skladování v chladícím zařízení. Výjimku tvoří mléčné výrobky, ryby a maso, pro něž je chladno nezbytné, aby se nezkazily, toto ovšem neplatí pro většinu druhů ovoce a zeleniny.

Proč neskladovat v lednici brambory

Brambory nejsou vhodné k uchovávání v lednici. Jednak se rychleji kazí a v horším případě to dokonce může mít vliv na naše zdraví. Je proto vhodnější brambory skladovat kdekoliv jinde než v lednici. Chladné prostředí z lednice může u brambor změnit strukturu a chuť. Brambory budou sladší a během vaření rychleji ztmavnou. Brambory také obsahují škrob, což je komplexní sacharid, který se vlivem čerstvosti rychle přeměňuje na cukr. Tyto cukry se při smažení nebo grilování spojí s přirozenou aminokyselinou zvanou asparagin a vytvoří tím Akrylamid.

Co je Akrylamid a jaký vliv má na naše zdraví?

Akrylamid je chemický materiál, který vzniká chemickou reakcí. Tvoří se v potravinách, které obsahují, stejně jako brambory, hodně škrobu, a to především při smažení a grilování a při teplotě varu nad 120 stupňů Celsia. Vzácným příkladem potravin obsahující akrylamid jsou hranolky, toasty nebo velmi oblíbené smažené bramborové lupínky.

i

Akrylamid byl v posledních letech velmi pečlivě zkoumán Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC), která zjistila, že může mít karcinogenní účinky. Odborníci proto doporučují omezit, a nebo úplně vynechat konzumaci potravin s touto látkou. Abychom co nejvíce zamezili vzniku této nebezpečné látky, je důležité dbát na správné skladování surovin. Brambory bychom tedy měli skladovat na stinném místě a při teplotě nejvýše 8 stupňů Celsia, ideálně tedy někde ve sklepě.

Tyto potraviny se také nedoporučuje uchovávat v lednici

Rajčata

Rajčata při skladování v lednici více měknou a mají tendenci být „kašovitá“. Ideální skladování je proto mimo dosah slunečního záření při pokojové teplotě.

Cibule

Cibule patří mezi další potraviny, které se v lednici rychleji zkazí, proto se i ona doporučuje uchovávat spíše na stinném, suchém místě. Cibuli je také zapotřebí držet dál od brambor, protože tyto dvě potraviny vedle sebe mají tendenci se rychleji kazit.

i

Chléb

Chléb v lednici ztvrdne a vysuší se. Na druhou stranu, pro delší uchování, se doporučuje chleba skladovat v mrazáku, jinak také na suchém místě při rychlejší konzumaci.

Česnek

Česnek vlivem vlhka z lednice velmi rychle plesniví. Místo toho jej raději zabalte do papírového sáčku či síťky a ponechte na suchém a teplém místě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Zobrazit další články