Exotické ovoce pocházející z jižní a jihovýchodní Asie (zřejmě, přesný původ není znám), je oblíbené pro svoji sladkou a šťavnatou dužinu. Každý ale ví, že mango se musí nechat při pokojové teplotě dozrát, což trvá obvykle 3-4 dny. Pokud vás přemohla chuť na tuto pochoutku již v obchodě a nemůžete se dočkat, až se do něj pustíte, můžete dozrávání trochu urychlit.
Rýže, jablka a papírové sáčky vám prokáží medvědí službu
Mango zraje díky postupnému uvolňování ethylenu. Logicky – čím více ethylenu, tím rychlejší zrání. Použijte tedy další ovoce, které produkuje tento neškodný plyn, nebo naplno využijte ethylen ze samotného manga. Je mnoho způsobů, jak proces zrání urychlit. Podíváme se spolu na pár tipů.
- Papírový sáček nebo noviny – mango pevně obalte novinami, nebo vložte do papírového sáčku. Pokud už se opravdu nemůžete dočkat, přidejte do sáčku pár banánů nebo jablek, budou tvořit více ethylenu (nechte sáček pootevřený, jinak vám ovoce zplesniví).
- Rýže – trik z Indie, vložte mango do misky se syrovou rýží. Bude zadržovat plyn kolem manga.
- Nejrychlejší trik z Mexika – v misce zasypte ovoce kukuřičnými zrny – pozor, je třeba kontrolovat minimálně každých 6 hodin, aby nedošlo k přezrání.
Co dělá mango pro vaše zdraví?
Toto tropické ovoce je bohatým zdrojem antioxidantů – zejména vitamínů A, C a E. Vitamín A působí jako prevence proti degenerativním onemocněním zraku, vitamín E obnovuje sliznice (ideální při rýmě) a vitamín C je všeobecně důležitý pro posílení imunity. Nezbývá nic jiného, než se hned vydat do obchodu pro tuto vitamínovou bombu.
Jak ho nakrájet?
Nevíte si rady s tím, jak mango nakrájet? Jednoduše. Rozkrojte jej na třetiny, které budou tvořeny ze dvou částí s dužinou a slupkou a jedné s dužinou a peckou. Části pecky zevnitř nařežte nožem na kostičky, poté palci zatlačte na slupku a kostky krásně vyjedou ven. Následně je seřízněte do misky. Část s peckou opatrně okrájejte a můžete se pustit do této výborné pochoutky.
Obrázky: Freepik