Jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě není nijak toxické a zdraví nebezpečné. Navzdory tomu, znovu ohřátou rýži není doporučené konzumovat, mohli byste mít otravu.
Nemocnice si všimla, že k nim dochází stále více pacientů, kteří si stěžují na bolest žaludku. K tomu se jim přidalo zvracení a průjem. Žádný z nich ale nesnědl nic neobvyklého, exotického ani zkaženého. Když jim lékaři nařídili sepsat, co všichni během posledních 24 hodin snědli, každý tam měl alespoň jednou zmíněnou jednu potravinu, rýži. Nejlépe znovu ohřátou. To se lékařům zdálo podezřelé a tuto informaci poslali do laboratoře, kde odborní pracovníci zjistili, proč to byla zrovna rýže, která všechny trávicí potíže způsobovala.
Množení toxinů při pokojové teplotě
Nejde ani tak o rýži, spíše o to, co se v ní množí, ať chceme či ne. Rýžová zrna obsahují výtrusy, které se nedají varem zničit ani rozložit. Navíc to jsou buňky, které se velmi dobře a rychle množí. K tomuto procesu velmi dobře přispívá pokojová teplota, na které necháváme rýži zchladnout, než ji následně vložíme do lednice. Ale občas na to zapomeneme a rýže je na kuchyňské lince i dvě nebo tři hodiny. A přesně to je ideální stav pro množení výtrusů, které se stávají toxickými a způsobují již zmíněné trávicí problémy.
Pokud přeci jen rýži vaříte dopředu nebo jste jí uvařili o trochu víc, pokuste se rýži, která je určena pro pozdější konzumaci, propláchnout ve studené vodě, ta zabrání množení. Následně si ji upravte dle potřeby a urychleně ji dejte do lednice. Tu tam ovšem neskladujte déle, než 24 hodin. A až si ji budete chtít ohřát, v klidu ji můžete dát do mikrovlnné trouby, ale pozor, neohřívejte ji více než jednou. Jestliže se budete řídit těmito radami, nemusíte se otravy vůbec bát.