Vytáhnout každé ráno ztuhlé máslo z lednice a potírat si pečivo kusem kamene je něco, co nám dokáže zkazit den hned na začátku. Ale jak jinak máslo skladovat, když venkovní teploty slibují riziko zkažení? Názory na uchovávání másla jsou rozdílné. Jaký je vlastně optimální způsob?
Obě možnosti jsou vhodné
Řekněme, že obě možnosti nemusí být nutně správné ani špatné. Máslo můžete skladovat v chladničce i mimo ni, protože se skládá převážně z tuku, tudíž šance, že se zkazí, je malá. Slané máslo navíc obsahuje dostatek soli, aby se zabránilo tvorbě plísní. Můžete tedy bezpečně skladovat máslo mimo lednici až na jeden týden. Podmínkou však je, aby místnost byla chladnější než 21 stupňů.
Je teplota v domě vyšší než 21 stupňů?
Pak je samozřejmě lepší nechat máslo v lednici, aby vám vydrželo co nejdéle čerstvé. Maximálně však 4 měsíce, v mrazáku dokonce až jeden rok.
Použijte nádobu na máslo
Použijte speciální misku na máslo s krytem. V ní vám máslo vydrží mimo lednici až 2 týdny, protože zabráníte vstupu vlhkosti a kyslíku. Pokud víte, že nejste schopni celé máslo za 1 – 2 týdny zpracovat, vždy si odřízněte jen kousek a vložte do misky s krytem. Zbytek můžete nechat v lednici.
Úvodní obrázek: Pixabay, Zdroj: Elleeten.nl