Užíváte denně vitamín C? Vyhněte se těmto třem zásadním chybám, kvůli nimž může být jeho použití nebezpečné

Jestliže dlouhodobě užíváte vitamín C, ujistěte se, že dodržujete základní pravidla a děláte to správně. Jinak by vám totiž bylo jeho užívání k ničemu.

Pátek citronu i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Během let se zásadně zmenšil příjem vitamínu C v zelenině a ovoci, který už nám dnes nestačí. Je tedy dobré ho dlouhodobě doplňovat, jak za pomoci různých druhů suplementů a náhražek, tak zvýšené konzumaci potravin, které ho obsahují. Tak může vaše tělo dostat dostatečné živiny, postačující k lepší imunitě. Avšak mnoho lidí zapomíná na několik pravidel, která se nesmí porušit při jeho pozření. Jinak totiž dochází k nedostatečnému vstřebávání a následné neefektivnosti problému. Pojďte se podívat, co nesmíte porušit.

Kouření

Nikotin je obecně známý tím, že způsobuje nižší vstřebávání vitamínu C. Navíc mohou toxické látky v tabákovém kouři působit negativně na organismus a ovlivňovat metabolismus. I když kuřáci pravidelně užívají přípravky s vitamínem C, dochází u nich k jeho nedostatku.

Každá cigareta si z těla totiž vezme 25-100 mg, a tím výrazně snižuje jeho hladinu. Pokud tedy někdo vykouří 10 cigaret denně musí zvyšovat svou denní dávku o 1 celý gram, aby se tak dostal na normální hladinu, která je pro tělo prospěšná. Nezapomeňte, že vitamínem se nelze předávkovat, protože je rozpustný ve vodě.

Káva, kola, energetické nápoje a čas

Všechny tyto uvedené nápoje níže obsahují různý podíl kofeinu. Kromě samozřejmě bylinných a ovocných čajů. Kofein působí močopudně a díky tomu chodíte častěji na toaletu a vylučujete větší množství vitamínů C a B. Je proto důležité po konzumaci těchto nápojů alespoň hodinu tyto vitamíny neužívat. Poté by se měly už lépe vstřebat. Každopádně je lepší klidně vyčkat i delší časový úsek.

Šťáva s vitamíny iZdroj fotografie: Pixabay

Horká voda s vitamíny nespolupracuje

Většina lidí přidává do horkého čaje citron a myslí si, jak moc je to pro tělo prospěšné. Přitom nemají pravdu. Vitamín C, se totiž při kontaktu s horkou vodou začne rozkládat a většinou, než vám čaj vychladne, obsahuje už jenom nepatrné množství, již zmíněného vitamínu. Je tedy dobré vyčkat, až čaj zchladne na pokojovou teplotu a poté do něj teprve šťávu přidat. To stejné platí u tepelně upravené zeleniny. Obecně je známo, že obsahuje daleko menší množství vitamínů, než za studena.

Citrony nejsou jediná potravina

Samotné citrony nemusíte považovat za jedinou potravinu s obsahem vitamínu C, navíc ho určitě nemají největší množství ze všech. Můžete také vyzkoušet konzumaci šípků, mandarinek, pomerančů, kiwi nebo grapefruitu v syrové podobě. V citronech je 45 mg vitaminu C, v grapefruitech 40 mg, v mandarinkách 42 mg, v pomerančích 50 mg, v kiwi 71 mg a v šípcích 400 mg.

kiwi nakrájené na plátky iZdroj fotografie: Pexels

Nezapomínejte na vitamíny

Nezapomínejte na doplňování všech vitamínů, protože je to velmi důležité pro náš organismus. Dlouhodobý nedostatek nějakého vitamínu může přinést únavu, bolesti nebo vypadávání vlasů. Je tedy dobré užívat kvalitní doplňky stravy nebo si dlouhodobě kontrolovat příjem vitamínů ve stravě a nezapomínat na to. Také pracovat, na již zmíněném správném vstřebávání do organismu bez potíží. V neposlední řadě nezapomeňte na pobyt na čerstvém vzduchu a také kvalitu potravin.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Aneta

Zobrazit další články