Vědci přišli se šokujícím objevem a varují uživatele myček nádobí. Tento nález může ohrožovat zdraví

Vědci učinili objev, který může být varováním pro všechny, kdo mají myčku na nádobí. Tento prvek totiž může ohrožovat jejich zdraví .

myčka talíře příbory
                   

Neexistuje snad nudnější činnost, než denně mýt hromadu špinavého nádobí. Proto se myčka na nádobí stala nepostradatelným prvkem téměř každé domácnosti. Ale přestože se vše zdá být klinicky čisté, opak může být pravdou. Zbytky čistících prostředků mohou zůstat na povrhu nádobí a nakonec skončit v gastrointestinálním (zažívacím) systému. Tam mohou způsobit velké potíže.

Leštidlo nádobí v myčce

Podle výzkumů některé myčky nádobí obsahují leštidlo, které zmizí z povrchu nádobí až poté, co se z myčky odpaří veškerá voda. Ovšem to může nějakou dobu trvat a vědci se obávají, že uživatelé myček nečekají na toto odpaření. Vysušené leštidlo, například jen utěrkou, může být pro zažívací trakt opravdu nebezpečný. Univerzitní profesor v Curychu Cezmi Akdis, který se podílel na výzkumu řekl, že je alarmující, že v mnoho spotřebičích není žádný další mycí cyklus, který by odstranil zbylé leštidlo.

šipka ukazuje na talíře i

To znamená, že toxické prvky zůstávají na povrchu nádobí, kde pak schnou. Aby vědci mohli zkoumat zdravotní rizika používání myčky nádobí, kultivovali buňky v laboratoři. Ty napodobňují buňky v lidském střevě. To jim umožnilo vyzkoušet, jak by střeva reagovala. Epiteliální bariéra je ochranná vrstva na střevě, která řídí, co vstupuje do těla. Epitel je termín pro skupinu specializovaných buněk, které lemují všechny vnější a vnitřní povrchy těla.

Následky špatně vysušeného leštidla

Je proto důležité, aby tato bariéra fungovala správně a do těla se nedostaly žádné cizí bakterie. V minulosti bylo poškození epiteliální bariéry střeva spojeno s potravinovými alergiemi, gastritidou, cukrovkou, obezitou, cirhózou, sklerózou, poruchou autistického spektra, chronickou depresí a Alzheimerovou chorobou. Proto je velmi důležité dbát na péči o zažívací systém, protože tam může začít mnoho nemocí či neduhů.

čištění skleniček i

Vědci při své studii zjistili, že buňky vystavené leštidlu nádobí byly naprosto zničeny. To znamená, že by byly zničené epiteliální buňky střeva a ta by byla náchylnější na různé nemoci nebo by zažívací systém nefungoval správně. Zatímco nižší dávky leštidla učinily buňky propustnější. Podle vědců je tento výzkum velmi znepokojující, protože oslabením bariéry je zde velké riziko mnoha závažných onemocnění.

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Zobrazit další články