Skutečně vajíčka obsahují vysoké množství cholesterolu nebo jsou pro naše zdraví prospěšná? Odborníci mluví jasně.
Vejce by rozhodně měly být nedílnou součástí jídelníčku každého z nás. Jednak jsou zdravá, chutná a bohatá na bílkoviny, ale navíc zasytí na dlouhou dobu. Spousta lidí se ale bojí cholesterolu, který obsahují. Odborníci ale přišli s názorem, že se jedná o pouhý mýtus. Jak je to tedy doopravdy?
Nová studie hovoří jasně
Ještě nedávno lékaři varovali před nadměrnou konzumací vajec. Předpokládalo se, že jsou zodpovědná za vysoký cholesterol. Dnes odborníci na výživu zcela změnili názor. Vejce doporučují jako zdroj mnoha živin. Cholesterol je podle nich pro tělo nezbytný. Přinejmenším slouží pro výrobu testosteronu, který buduje svaly a poskytuje optimální dávku energie.
Studie provedená na jedné univerzitě zjistila, že vaječný žloutek dokonce snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL). Denně bychom měli konzumovat 300 miligramů cholesterolu! Výjimku tvoří ti, kteří mají vysokou hladinu cholesterolu v krvi a musí si dávat pozor na váhu a omezit tuky. Přesto by se vejcím neměli úplně vyhýbat. Lepší je ale konzumovat vajíčka ve vařené formě.
Jak jsou vejce přínosná pro naše zdraví
Zde najdete výčet několika příkladů, proč je zdravé zahrnout vejce do svého každodenního jídelníčku:
1) Pocit nasycení
Vejce jsou sama o sobě velmi sytá a nebudete mít po nich hlad.
2) Jsou bohatá na železo
Vajíčka jsou přírodním zdrojem železa, které hraje důležitou roli v imunitním systému.
3) Mají velké množství vitamínů včetně kyseliny listové
Studie ukázaly, že lidé, kteří nejedí vejce, mohou mít nedostatek vitamínů A, E a B12. Ti, kteří je pravidelně konzumují, se zásobují z 10-20% kyselinou listovou a z 20-30% právě uvedenými vitamíny A, E a B12.
4) Nezvyšují krevní tlak
Mnoho studií dokazuje, že konzumace vajec nepřispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
5) Napomáhají hubnutí
Vejce jsou vhodná ke konzumaci i při hubnutí a to nejen kvůli nasycení a bílkovinám, ale také pomáhají budovat svalovou hmotu, která je nezbytná pro úbytek tukové tkáně.
6) Správná činnost mozku
Cholin, obsažený ve vejcích, je živina, která má příznivý vliv na vývoj mozku u plodu. Pozitivně ovlivňuje také zpoždění procesu stárnutí mozku. Díky tomu si budeme užívat dobré paměti po delší dobu. Jedno vejce obsahuje 28% denní dávky cholinu.
7) Chrání oči
Riziko šedého zákalu lze snížit pravidelnou konzumací špenátu, vajec a brokolice. Také lutein a zeaxantin, obsažený ve vejcích, je pro naše oči velmi důležitý. Chrání oči před škodlivým slunečním zářením a také má vliv na to, jak vidíme ve tmě.
8) Poskytují nejvyšší množství bílkovin
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Protein je také obsažený v mléčných výrobcích, mase, luštěninách, ale nejvíce ho najdeme právě ve vejcích.
9) Chrání kosti
Vejce jsou bohaté na vitamín D, zodpovědný za vstřebávání vápníku. Je nezbytný pro udržení zdravých kostí. Konzumace vajec je prevencí proti vzniku osteoporózy.
10) Krásné a pevné vlasy a nehty
Aminokyseliny, síra, minerály a vitamíny obsažené v bílkovinách pozitivně ovlivňují vzhled vlasů a nehtů.