Zatočte s čerstvými i zaschlými skvrnami na oblečení. Alkohol a bílý ocet nezklamou

                   

My lidé nejsme neomylní a občas se nám stane nějaká ta malá nehoda v podobě rozlitého červeného vína na koberci nebo bolognské omáčky na bílém tričku. Bohužel ale tyto zdánlivé maličkosti nám přidělávají velké problémy v rámci čištění. Naštěstí máme své metody, o které bychom se s vámi chtěli podělit. Jsou účinné, ekologické a nestojí vás téměř žádné peníze.

Marseillské mýdlo

Navlhčete marseillské mýdlo studenou vodou a otřete s ním odolné skvrny, než na látce stačí zaschnout. Poté vyperte na 40 stupňů. Nikdy nepoužívejte houbičku, jinak by se mohl flek rozšířit, spíše zvolte starý zubní kartáček.

Alkohol a bílý ocet

Pokud se jedná o jemnou látku, můžete se uchýlit k denaturovanému alkoholu. Před praním jej smíchejte s bílým octem, který pomůže odstranit skvrny a oživit bělost textilu. Užitečný je zejména na inkoustové, mastné a krvavé skvrny.

Perlivá voda

Pokud potřebujete rychle jednat, sedíte například v restauraci, kde zřejmě nebudete mít přístup k bílému octu nebo marseillskému mýdlu, poručte si perlivou vodu. Nalijte několik kapek na zasažené místo na látce a jemně otřete. Skvrna časem vybledne. Doma vyperte běžným způsobem.

Peruhličitan sodný

Tento produkt je díky svým bělicím vlastnostem bez obsahu chloru ideální pro praní odolných tkanin. Jeho použití navíc nezbarví oblečení. Namočte postiženou oblast do peruhličitanu sodného smíchaného s vodou a vytvořit pastu. Nechte několik minut působit a poté vyperte jako obvykle. Alternativou může být jedlá soda.

Citrónová šťáva

Zvláště vhodná na staré, již zaschlé skvrny. Smíchejte pár kapek s pracím prostředkem a naneste na skvrnu. Po několika minutách působení vyperte obvyklým způsobem.

Zubní pasta

Je také vhodná na starší, odolné fleky. Před praním aplikujte zubní pastu na skvrnu a nechte působit co nejdéle. U barevných oděvů buďte opatrní, protože některé zubní pasty mohou prádlo vybělit.

Obrázky: Freepik

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Martina Motlová

Zobrazit další články